donderdag 16 augustus 2012

Versjes rond het weer


Het weer, het weer, verandert telkens weer.
Regen , zon , wind , storm!
Het weer, het weer , verandert telkens weer.


Regen
Regen, regen, regen
'k ben voor jou niet bang.
ik kan er heus wel tegen,
ga gerust je gang!

Spet je dikke droppen
maar gerust in ’t rond.
maak maar grote plassen
op de moddergrond .

Zelfs je ergste buien
duren toch niet lang.
regen, regen, regen
ga gerust je gang.



Versje: weervrouw, weerman
Weervrouw, weerman, kom eens even als je kan?
Kijk eens door de ruiten, naar het weer daarbuiten!
Ik weet het toch zo graag, welk weer is het vandaag?



Muziekinstrumenten


Voor het vak muziek kregen we de opdracht verschillende muziekinstrumenten te maken.
Dit zijn de muziekinstrumenten die ik gemaakt heb:



1.    De ritmestokjes heb ik gemaakt van bamboestokjes en pvc buizen. Rond ieder paar stokjes heb ik gekleurde plakband gedaan.
2.    De schuddoosjes heb ik gemaakt van een fles, eitje van kindersurprise en nog een kleine bal. Dit heb ik allemaal gevuld met rijst. Rondom de fles en de bal heb ik papiermarche gedaan zodat het allemaal goed blijft vastzitten en ik het een mooi kleur kon geven.
3.    De kokosnoot heb ik gewoon in twee stukken gesneden en de kokos eruit gehaald. Ook heb ik met verf de kokosnoot nog een klein beetje kleur gegeven.
4.    De bellenkransen heb ik gemaakt van een oude riem en de stok is van een kapstok. Hier heb ik ook de stok een beetje kleur gegeven.
5.    De trommels heb ik gemaakt van kartonnen buizen. Deze heb ik dan beplakt met bruin papier en beschilderd.
6.    Voor de fietsbellen heb ik gebruik gemaakt van oude fietsbellen. Deze fietsbellen heb ik op oude borstelsteel gestoken.
7.    Voor de raspinstrument maakte ik gebruik van een oude snijplank. Eerst heb ik de snijplank geverfd en dan heb ik er kleine houten latjes op geplakt.
8.    De schellenstok heb ik gemaakt van houten plankjes en op die houten plankjes zitten kroonkurken.
9.    Als laatste de schuurblokje. Deze heb ik gemaakt van een dikke houten plank , schuurpapier en dopjes van een oude biljarttafel. En deze heb ik dan ook weer geschilderd.

Mijn vertelkoffer


Voor het mondelinge examen van Nederlands werd ons gevraagd om een verteltas of vertelkoffer te maken. Ik heb gekozen voor een vertelkoffer. Mijn vertelkoffer ging over de dieren van de boerderij. Op de voorzijde van mijn koffer staan er twee katten. De twee katten verwijzen naar mijn hoofdverhaal. Op de achterzijde van mijn koffer staat een varken. Dit verwijst naar mijn nevenverhaal. In mijn koffer heb ik ook nog een informatief boek gestoken “ het dierenboek “ en ook nog een knutselboek. In de koffer zitten ook nog twee spelletjes. Het ene spelletje is Bingo en het andere is Domino. Dan heb ik ook nog twee knuffelberen van een kat toegevoegd. Zo kunnen de kinderen het hoofdverhaal nog eens naspelen. Er zit eveneens nog een boekje in voor de ouders. Op het eerste blad is er een brief geplakt voor de ouders. In dit boekje mogen de ouders enkele dingen opschrijven over de vertelkoffer. Dan zit er ook nog een handleiding bij en een materialenlijst. Tenslotte zit er ook nog een mapje bij met allerlei kleurplaten voor de kinderen.



Dit is het hoofdverhaal waarrond ik gewerkt heb.

Weerkoffer


Voor het vak wero kregen we de opdracht om een weerkoffer te maken.
De koffer zelf moest te maken hebben met het weer. Daarom koos ik ervoor om aan de ene kant van mijn koffer warm weer te schilderen en aan de andere kant regen.











In mijn weerkoffer zit:

-          Pluviometer : Hiermee kunnen de kinderen kijken hoeveel het geregend heeft. Het eerste streepje betekent dat het niet veel geregen heeft. Het tweede streepje betekent matig en het derde streepje veel regen.

-          Thermometer: Hier zien de kinderen aan de hand van de prenten die ernaast hangen hoe warm het is en welke kleren ze moeten aandoen.

-          Windmeter. Dit kan je bijvoorbeeld aan een tak van een boom hangen. Aan iedere strook hangt er een gewicht. De kinderen kunnen zien aan de hand van de strookjes hoeveel het waait. Waait het laatste strookje met de meeste gewichten, dan waait het veel.

-          Beer met verschillende soorten kleren: Hier kunnen de kinderen tonen hoe warm het is en welke kleren ze moeten dragen.

-          Weekkalender met kaartjes. Op de weerkalender hangt bovenaan een kaartje met een seizoen erop. Onderaan hangen er kaartjes met de dagen erop. Nog eens eronder hangen er kaartjes met het weer erop. Als laatste hangen er kaartjes met de kledingkeuze erop. Deze kaartjes zitten allemaal in dozen en iedere keer als ze de kaartjes moeten uithangen, hebben ze verschillende keuzes.




Hier vind je ook prenten rond de seizoenen:

Stage 'Brontorina'


Het boek ‘Brontorina’ gaat over een dinosaurus die een droom had. Ze wou dansen. Maar dat is niet zo gemakkelijk als je een dinosaurus bent.
Van 10 tot 16 mei mocht ik werken rond dit boek in de tweede kleuterklas van St.- Theresia.
Natuurlijk hebben we een knutselwerkje gemaakt. De kinderen konden met allerlei kosteloos materiaal een dinosaurus maken. 
Hier zie je 1 voorbeeld ervan :



Dit is niet het enige dat we gedaan hebben. Ook hebben we een liedje gezongen en een versje geleerd. Het liedje gaat als volgt :

Brontorina ballerina , Brontorina wil ballet
Help de danszaal is te klein Brontorina veel te groot
Brontorina ballerina , Brontorina wil ballet
Dino’s droom wordt echt met een open lucht ballet.

Al snel konden de kinderen met mij meezingen.




Nog projecten rond dinosaurussen waar ik informatie gehaald heb ->

Mijn beeldkoffer


Voor beeld kregen we de opdracht om een koffer  te beschilderen . De bedoeling was dat we de koffer overal konden gebruiken. ik heb gekozen voor een eenvoudige tekening. De voor- en achterkant van de koffer moesten met elkaar te maken hebben. Daarom koos ik er voor om op de voorzijde van de koffer ook de voorkant van de giraf te schilderen. En op de achterzijde de achterkant van de giraf. Om te beginnen moest ik de koffer eerst een witte grondlaag geven . Na een dag of twee drogen kon ik beginnen. Ik schilderde eerst de voor-        en achterkant van mijn koffer groen. Het midden van mijn koffer schilderde ik geel.
Dan kon ik mijn giraf beginnen tekenen. Eerst tekende ik mijn giraf nog eens op een blad. Toen alles droog was , tekende ik mijn giraf op de koffer. Vanaf dan kon ik mijn giraf beginnen schilderen. Nadat ik mijn giraf geschilderd had, kon ik beginnen met in het midden van mijn koffer vlekken te schilderen. Na het schilderen, omlijnde ik de giraf nog een duidelijk met een alcoholstift.


Dit is het eindresultaat.





Stage Viezeltje


Van 19 maart tot 23 maart liep ik stage in de tweede kleuterklas van Nieuwenhove. Het thema van mijn stage was :‘ Ik wil geen viezeltje zijn’.  Het hoofdverhaal was het boek ‘Opa Jan maakt zijn huis schoon’. Omdat in het boek een poetsrobot voorkomt, heb ik samen met de kinderen een poetsrobot gemaakt. We werkten hiervoor met kosteloos materiaal.


Voor 1 dag mocht ik ook eens turnjuf zijn.  Tijdens de turnles hebben we een tikspel gespeeld. Ook dit probeerde ik in het thema te houden.
Ook heb ik nog een poppenspel gespeeld dat gebaseerd was op het verhaal van ‘Eendje smeerpoets’ . Dit vonden de kinderen heel leuk. Dan hebben we nog een waarneming gedaan rond vlekken. Dit ging dan over welke vlekken we konden maken ,of de vlekken uitkonden, welke vlek het was, … De kinderen mochten dan ook eens zelf vlekken maken op een t-shirt. Dit vonden ze natuurlijk ook leuk om te doen. In de loop van de week heb ik de kinderen dan ook nog een liedje geleerd.



Op onderstaande sites vind je informatie over de boeken waarrond we hebben gewerkt.
http://www.vangorcum.nl/NL_toonBoek.asp?PublID=4580-0 -> het boek van 'Opa Jan maakt zijn huis schoon'

maandag 9 januari 2012

Kleine Sofie

Voor muzische grondhouding kregen we de opdracht om naar 3 verschillende cultuur evenementen te gaan kijken . Eén ervan dat ik gedaan heb is een theatervoorstelling : Kleine Sofie .


Dit was echt een mooie voorstelling ! In dit theater werkten ze met vanalles . Ze werkten met handpoppen , muziekinstrumenten ,trappen ( om ver en dicht te spelen ) en met een camera . Als er met kleine poppen werd gespeeld , dan filmde er dit iemand en zag je dit dan op een groot scherm . Dit vond ik echt goed ! Er werden verschillende onderwerpen aan boord gebracht : armoede , vriendschap , iedereen is verschillend en de dood .

Bij armoede was het dat één van haar vrienden geen eten kon geven aan zijn kinderen ?
Vriendschap was dat ze elkaar hielpen waar het nodig was, ze lieten elkaar niet in de steek !

Iedereen is verschillend en je moet iedereen aanvaarden : dit was toen Sofie haar haar kwijt was , en ze naar een centrum ging voor ‘ mislukte kinderen ‘ . Daar zag ze dan dat iedereen anders was , maar dat ze even goed zijn als alle anderen .
De dood : Op het einde van het stuk is Sofie dood.

Dit theaterstuk is echt een aanrader om met je kinderen te gaan bekijken !

Nog meer informatie over het theaterstuk :
http://www.hetpaleis.be/programma/2011-2012/2011-2012/kleine-sofie

Het pyjamaprinsesje

Op 15 november  hadden we in Regina Pacis in Tielt, ons muzisch project.  In de les muzische vorming kregen we enkele boeken. Daaruit mochten we 1 boek kiezen om rond te werken. Wij hadden gekozen voor het boek : Het pyjamaprinsje.






Dit verhaal ging over een klein prinsesje die de hele dag in haar pyjama rondliep. Eerst vond de mama (de koningin) dit geen goed idee. Maar dan was de mama een beetje ziek en liep ze de hele dag in haar pyjama rond. Toen besefte ze dat dit wel leuk is. Zo heeft de koningin de zondag tot Nationale pyjama dag gemaakt!

Op ons muzisch project hebben wij dit eerst nagespeeld. Als ons toneel gedaan was, hebben we dan een modeshow georganiseerd. Wij toonden om de beurt onze pyjama’s, de kinderen mochten dan kiezen wie de mooiste pyjama had. Als dit gedaan was ,hebben we dan nog samen met de kinderen een dansje gedaan op het liedje van Samson en Gert : Ochtendgymnastiek.
Zo was ons muzisch project al ten einde !

Nog meer informatie :
Het boek : http://www.leesfeest.nl/node/272

Onze eerste stage

Het is al weer voorbij . Onze eerste stage in de kleuterklas .

Toen ik de eerste dag aankwam had ik wel veel zenuwen . Ik voelde mij wel al een beetje meer op mijn gemak ,omdat we met 2 stagairs in de klas stonden. We konden terugvallen op elkaar als er iets niet ging.
Het eerste ochtendonthaal, dit deden we de eerste keer samen. In het begin waren we wat onzeker, maar toen we even bezig waren verliep het vlot. We riepen de kinderen hun namen af , en dan mochten ze hun Zwarte Piet met hun symbool komen halen, en op de stoomboot kleven.

Na het ochtendonthaal begonnen we aan onze beeldactiviteit. De kinderen schilderden en kleefden hun Sinterklaas/ Zwarte Piet vol. Dit deden we iedere keer in groepjes van vier. De kinderen deden het graag en waren enthousiast bezig. Het resultaat was dan ook heel mooi !


Dan was het speeltijd . Even vlug kijken naar ons  dagschema wat we daarna gingen doen. Dit was verder werken aan ons beeld. Na de beeldactiviteit mocht nog 1 van ons een Godsdienstmomentje geven.

Toen ik mijn Godsdienstmoment mocht geven was ik toch een beetje zenuwachtig, de leerkracht kwam kijken ! Maar al bij al is het nog redelijk goed verlopen .

Onze laatste opdracht van de week was nog een bewegingsactiviteit rond de Sint doen . Hierbij lieten we de kinderen vrij spelen . We hadden grote dozen mee(de stoomboot ) , dopjes(picknicken)  , lakens (mantel van de Sint), pakjes en de zak van zwarte piet mee . Al deze voorwerpen lagen verspreid over de zaal . Dan mochten de kinderen hun vrije fantasie gebruiken ! Dit vonden de kinderen heel leuk .

En zo zat onze stage er al weer op ! Ik vond dit een leuke ervaring . Het waren leuke kinderen en een leuke juf ! Dit maakt dan alles nog aangenamer !

Op naar de volgende stage!